Ógörögoktatáshoz az alábbi könyveket használom:

  • Rico: Speaking Ancient Greek

  • Balme - Lawall - Miraglia - Bórri: Athenaze

  • Déri - Hanula: Újszövetségi görög nyelvkönyv

  • Morice: Stories in Attic Greek

  • Maywald - Vayer - Mészáros: Görög nyelvtan

  • Györkösy - Kapitánffy - Tegyei: Ógörög-magyar nagyszótár

A nyelvtankönyvet (Maywald) megtalálja pdf-formátumban az oldal alján. (Ne ijedjen meg tőle: a részletes nyelvészeti leírásokat nagyrészt nem szükséges megtanulni.)

A tanítási módszerem minimumszinten — Magyarországon tudtommal egyedülálló módon — beszédcentrikus. Ez azt jelenti, hogy hallgatóim elsősorban hallás és beszéd útján tanulják meg az ógörög nyelv alapjait, mintha élő nyelvet tanulnának. Természetesen olvasni is tanulnak a kezdetektől fogva, a hangsúly azonban a nyelv aktív használatán van. A beszédcentrikus módszerrel nemcsak sokkal gyorsabban lehet nyelvet tanulni: a tanuló nyelvtudása jelentősen mélyebb is lesz a hagyományos módszerrel elérhető mélységhez képest.

A minimumszintet meghaladva olvasáscentrikussá válik a tanulás: tanulóim sok szöveget olvasnak a jelenleg elérhető legjobb tananyagok segítségével mindig a saját szintjükön, és mindig csak a legszükségesebb nyelvtani magyarázatokkal. A cél ekkor is az, hogy aktívan használják a nyelvet, azaz közvetlenül értsék az olvasott görög szöveget ahelyett, hogy nyelvtani elemzéssel próbálnák megfejteni.

A nyelvtanítás mellett Quintus Smyrnaeus magyarul jelenleg nem olvasható eposzának fordításán dolgozom. Fordításom kezdő sorait megtekintheti itt.

Óradíj: 5 000.- Ft / 60 perc.

További információért kérem hívjon vagy írjon emailt.

A részletes önéletrajzomat megtalálja itt.

maywald görög nyelvtan.pdf